蛋老師微觀日本 90 ”打游擊……的婚紗攝影”

好喇好喇~被報導喇,中港台都有份 - 3地攝影師+新人被沖繩Resort Wedding協會點名批評,話例如亂入私人地方,係人地婚禮撒花時亂撞入去又影一餐,著晒婚紗周圍走,攝影前無申請,騷擾到其他遊客,影響當地形像等等 (V_V)b 頻密程度例如美國村每個月平均都有5單。

所以有關部門打算在各設施門口放外語(即係中文)寫上”不准進入”告示牌, 封鎖容易亂闖的入口,最後再派人守住。長遠還打算出攝影師規則手冊,派發給攝影師,並列出需要申請才能進入的攝影地點一覽。

哎呀~不如請攝影師講幾句?😗😗

#蛋老師 呢度有個有趣的日文要講

『結婚衣装で「ゲリラ撮影」困ります リゾ婚協会がルール作成へ』
「ゲリラ撮影」-ゲリラ用ゴジラ係無關係嘅!!原本係西班牙文,意思係指打仗時的奇兵突襲,即係打游擊喇。非常形象化咁描述了呢種”快閃攝影”情況。

原文:
http://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20160818-00057995-okinawat-oki

13939447_1195163613880272_1893973103002259270_n