水原希子(みずはら きこ)發文表示日本的英語教育因為是用katakana拼音,所以問題好大。

例如ABCD,學校老師是「エー・ビー・シー・デー」咁讀。咁同實際發音有好大距離。

日本以往一直是中1才開始學英文,近年改為小5-6開始,計畫2020年降低到小3。入大學之後又不一定是必修科(反而大學時期修讀香港人感覺好遙遠的語言,例如俄文甚至拉丁文的日本人 #蛋老師 曾經遇過不少)。這種katakana英語+缺乏練習機會的結構性問題,導致日本人整體英語能力不高的情況。

於是蛋老師又想不厭其煩的提醒,日文裡面的外來語雖然很多是來自英文,但如果你懶諗住「反正差不多」索性用當英文咁讀嘅話,其實大部分日本人都會聽唔明,於是無端端就會溝通唔到。反過來說,其實好似香港人(or 星加坡人都係?)咁mix咁多english嘅vocab落去做converrrrrsa~tion (Janice Man上身)係唔多嘅。大家都係認認真真咬正D個字啦。

題外話,昨天UNIQLO的另一條營運主軸GU正式登陸香港的記者招待會當中,董事長 柚木治(ゆのき おさむ)さん都有提及,香港人材的強項是通曉英語。所以各位同學要明白,英文好其實都好重要架!不過就係要咬正d果d katanana用語囉。

17554555_1468609613202336_926636806201597424_n